Att spela bingo är ett mycket roligt och underhållande spel som spelas av människor i alla åldrar och från olika delar av världen. För att kunna spela bingo behöver du dock ha fyllt 18 år, vilket naturligtvis gäller oavsett om du spelar i en bingohall eller om du spelar över nätet.

Om man inte har spelat bingo sedan tidigare kan det vara svårt att ha koll på alla bingo termer och förstå vad allting faktiskt betyder. I denna text har vi samlat information om de vanligaste bingo termer och begrepp som du kommer att stöta på.

De viktigaste bingoorden

Bingovärd/bingoutropare

En bingovärd eller en bingoutropare är en person vars arbetsuppgifter är att ropa ut vilka nummer som har dragits, men även den som delar ut vinster och kontrollerar så att allt går till som det ska. I en fysisk bingohall finns det vanligtvis fler än en bingovärd, medan online är det en datorstyrd röst som används.

Bingobricka

För att kunna spela på bingo behöver du tillgång till en bingobricka. Det går naturligtvis bra att använda sig av flera brickor för att öka chansen till vinst, men ta inte på dig fler brickor än du har möjlighet att hålla reda på. Det finns olika typer av brickor beroende på vilken typ av bingo som man vill spela, men det vanligaste är en bricka med 25 stycken rutor, där varje ruta har ett slumpmässigt utvalt nummer i sig.

75- eller 90-bollars bingo

Du kommer troligtvis stöta på orden 75-bollars bingo eller 90-bollars bingo. Precis som namnet egentligen beskriver så betyder detta att du spelar med antingen 75 stycken bollar (nummer) eller 90 stycken. Spelar du i en bingohall så är bollarna oftast placerade i en tombola där bingovärden snurrar fram de bollnummer som sedan ropas upp. Online sker detta på samma sätt, men med skillnaden att tombolan är datorstyrd.

Spela med en bra bingo bonus

När du spelar nätbingo kommer du troligtvis att få ta emot en riktigt bra bingo bonus. Bonusen kan se mycket olika ut beroende på vilken spelsajt som du väljer, men oftast handlar det om en insättningsbonus på t.ex. 100 % upp till 500 kronor eller gratisspel. Anledningen till att spelsajter väljer att dela ut bonusar är främst för att kunderna ska känna att spelsajten erbjuder det där lilla extra och faktiskt värnar om sina kunder, men det som kunden troligtvis lägger mest vikt i är hur stor bonusen är och vilka villkoren som tillkommer.

Omsättningskrav och villkor

Hur gärna vi än skulle vilja att en bonus kom helt utan krav, så stämmer detta nästan aldrig. Om spelsajten gav ut pengar gratis skulle det tillslut inte finnas någon spelsajt att använda sig av. När det kommer till bingo bonusar finns det bonusar både med eller utan insättningskrav, men det som är gemensamt för 90 % av alla är omsättningskravet. Omsättningskravet är en summa som visar hur många gånger spelaren måste omsätta beloppet innan vinsterna och bonuspengarna kan tas ut i riktiga pengar.

Exempel: Bonus på 100 % på en insättning upp till 500 kronor. Du sätter in 500 kronor och får 1000 kronor att spela för. Omsättningskravet ligger på x35 , vilket betyder att du måste omsätta (vanligtvis) det totala beloppet innan du kan göra ett uttag – alltså 35 000 kronor.