Bingo online

Bingo har länge varit ett populärt tidsfördriv och de flesta har nog spelat någon form av bingo någon gång i sitt liv. Skillnaden med nätbingo är egentligen bara att man spelar online istället för i en bingohall eller liknande lokal. Det finns fantastiskt många olika varianter av bingospel, allt från barnspel som är bingoinspirerade till Bingolotto till den, kanske, mest traditionella varianten då man sitter vid olika bord i en bingohall. I och med internets framfart har det dessutom ökat utbudet då det kommit väldigt många spelutvecklare som skapat olika former av bingo.

Hur spelar man?

Bingo går ut på att man har en bricka med fem lodräta rader som korsas av vågräta rader, vilket skapar rutor och i dessa rutor är det siffror. Siffrorna, eller numren, är slumpmässigt utplacerade i rutorna, oftast de lägsta från vänster och sedan högre och högre nummer för varje rad åt höger. Längst upp på brickan står B I N G O, en bokstav för varje lodrät rad.

Första raden, B, kan ha nummer mellan 1-20, andra raden, I, har då nummer mellan 21-40 och tredje raden, N, har då nummer mellan 41-60 osv. I det exemplet är det alltså ett urval av 20 nummer för varje rad, numren placeras slumpmässigt i någon ruta i respektive rad (se bild nedan). En spelledare ropar ut nummer som slumpmässigt dragits, förr använde spelledaren en tombola med bingobollar, dvs bollar med nummer.

Nu för tiden kan numren ofta dras på andra sätt, t.ex. genom att de visas på en skärm. Det nummer som dragits läses upp av spelledaren och om man har numret på sin bricka kryssar man för den rutan eller så använder man en bingopenna för att ”dutta” i den rutan med det nummer som dragits. Numret som dras läsres upp tillsammans med den rad som numret står på, t.ex. B1 eller N42 eller O68.

Målet är att man ska få ett visst antal kryssade rutor i rad. Det kan låta enkelt men det är också en av spelets stora fördelar, alla kan vara med. För nybörjare eller de yngsta kan man ha en bingobricka medan de mer rutinerade kan hinna spela flera brickor, man kan anpassa det efter sin egen nivå vilket gör att det kan vara roligt för hela familjen. Faktum är att det är en riktigt trevlig sällskapssport som kan vara väldigt spännande.

Skillnad med att spela bingo online och i verkligheten

När man spelar bingo i verkligheten så behöver man fysiska tillbehör, som något för att slumpmässigt få fram numren, brickor, markörer och så vidare. När man spelar online är allt automatiserat vilket gör det extremt rättvist. Det är algoritmer som räknar ut den mest slumpmässiga kombinationen av siffror samtidigt som det är algoritmer som skapar spelbrickorna. Online kryssar man i antingen själv eller så låter man en autopilot sköta ens brickor. Det är ett väldigt trevligt spel som man kan spela tillsammans med vänner och familj även om de sitter på andra sidan jorden. Det finns såklart fördelar och nackdelar med att både spela i verkligheten och på nätet och det som kommer avgöra var man själv väljer att spela är en smaksak.

Vad gör man om man vinner?

När man vinner så ska man skrika ”bingo!”. Om man gör det här online så kan man antingen ha en automatisk inställning som markerar att man vunnit, eller så kan man trycka på bingoknappen.